“People can tell you to keep your mouth shut, but that doesn't stop you from having your own opinion.” ( Anne Frank, The Diary of a Young Girl)

Wednesday, 27 February 2013

my story #part6 Friendly Comparative Religion

bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah, pada 22 Februari yang lalu, saya telah menghadiri sebuah program di Motel FMAS, Bandar Darul Aman iaitu "Friendly Comparative Religion". program ini disampaikan oleh Bro Shah Kirit bin Kakulal Govindji.

ok ! rasa macam formal semacam jee my writing ni. hehe...Program ni dilangsungkan pada pagi Jumaat, dalam around pukul 8.15 dah berkumpul kat depan asrama, tunggu transpot datang ambik. well, kami kan puteri-puteri yang perlu dilindungi.hehe *bajet-bajet*
alhamdulillah laah, secara tak langsung, memang bergunalah weekend saya kali ini.. productive gtuuu..bangun pepagi, iron baju nak pergi timba ilmu sikitttt.. rasa macam wowww jee... hehehe.. *Syabas Fatnin,syabas!*

alhamdulillah, jauh di dasar hati saya mengatakan, TIDAK RUGI sesennnn pun datang ke program FCR ni.seriously ! sangat-sangatlah hebat penceramah, Bro Shah tuh.. memang tabik springggg ahh !! setiap kali mulut dia berbicara, mesti dibuktikan dengan ayat-ayat suci al-quran.. ibaratnya sebuah Al-quran tuh memang dah ada dalam diri beliau. envy sesangat!

ok baiklah, berbalik kepada intipati FCR ni sendiri, alhamdulillah,
FCR ini telah membuka hati dan akal saya tentang kepentingan berdakwah. at first, Bro Shah memperjelaskan tentang perbezaan antara DAKWAH dan ISLAH!
Dakwah ini sebenarnya lebih kepada menyebarkan agama kepada non-muslim manakala Islah ini lebih kepada menyebarkan agama kepada kalangan muslim sendiri.

Bro Shah Kirit..inilah penceramahnya..sempoi kan? hehehe :)

satu statement dari Bro Shah yang buat muka saya rasa macam lebam dan mau sorok kat belakang pintu, bila kami memberi alasan "TIDAK CUKUP ILMU" untuk berdakwah ialah pergi cari ilmu. he said, kalau duk kata tiada ilmu, then sampai bila kita nak biarkan diri kita tanpa ilmu.. senang jee contoh yang Bro Shah ni bagi..

sory kak alifah.curi status akak sikit.hehehe :)


selain itu, berdakwah ini sebenarnya bukanlah bermakna anda perlu menjadi seorang penceramah dan prong pang prong pang duk bagi ceramah depan non-muslim. no! banyak kaedah yang boleh dilakukan untuk berdakwah. dan yang paling ketara ialah; berdakwah melalui perbuatan.

contoh terdekat, as we know, Rasulullah tidak pernah menggunakan paksaan terhadap non-muslim untuk memeluk islam. bahkan Baginda menunjukkan satu keperibadian yang mulia yang mampu menambat hati seseorang. pointnya di sini, kita tahu dan ada ilmu tentang cara-cara untuk berakhlak mulia.apa itu akhlak mulia. tetapi adakah kita mengamalkannya?? itulahh yang menjadi satu tanggungjawab bagi setiap muslim untuk menunjukkan satu modal insan yang terbaik..

Satu lagi perkara yang saya amat kagum dengan Bro Shah ini, beliau tidak merendahkan agama yang lain. setiap huraian yang diberi oleh beliau semuanya stable. meaning beliau tidaklah memperendah atau memperlekehkan agama-agama lain yang dibincangkan. di sini saya boleh relate dengan kehidupan seharian. kita ni bukan setakat dengan non-muslim,sesama islam sendiri pun duk perlekehkan. duk kutuk2 orang kalau tak kena dengan diri kita. Bro Shah berpesan, program ini diadakan bukan untuk mencari kelemahan, tetapi persamaan antara-antara agama. lagipun, Rasulullah sendiri mengajar kita supaya menghormati agama lain kan.. :)ini adalah satu contoh kisah yang mengenai seorang kanak-kanak yang mampu berdakwah. :)Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu dan menyebarkan risalah bertajuk “Jalan-jalan Syurga” dan beberapa karya Islamik yang lain.
Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar seperti biasa menghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat dingin dan hujan mulai turun. Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan seraya berkata “Ayah! Saya dah bersedia”
Ayahnya terkejut dan berkata “Bersedia untuk apa?”
“Ayah bukankah ini masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah.”
“Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat”
“Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika hujan turun”
Ayahnya menambah “Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca sebegini”
Dengan merintih anaknya merayu “Benarkan saya pergi ayah?”
Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada anaknya “Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!”
“Terima kasih Ayah” Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.
Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun yang dijumpainya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan risalah itu kepada penghuninya. Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah “Jalan-jalan Syurga” ada pada tangannya. Dia berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.
Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan.
Diketuk pula pintu itu namun sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi, mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.
Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an. Mukanya suram dan sedih. “Nak, apa yang makcik boleh bantu?” Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.
“Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling bertuah”. Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.
“Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu” dalam nada yang lembut
Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya ” Ada sesiapa nak menyatakan sesuatu”
Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah perempuan separuh umur itu. “Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.
Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan dalam dunia ini” Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.
Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu lagi diketatkan di leher.
Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi”.
“Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi ke pintu”
“Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu. Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat”. “Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik” itulah kata-kata yang paling indah yang saya dengar”.
“Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu dan terus baca risalah itu setiap muka surat Akhirnya kerusi dan tali yang hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka. Aku tak perlukan itu lagi”.
“Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada selama-lamanya di dalam neraka”
Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!
Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya. Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat. ( sumber cerita : tekan sini yer kalau nak tahu :)

wassalam :)

p/s : terima kasih umi Aisyah atas kebenaran meng'download'kan pictures.hehee syukran3 !! ^_^
2 comments:

  1. singgah sini..semoga beristiqomah pada jalan dakwah.. :)

    ReplyDelete
  2. insyaAllah..semoga dipermudahkan jalan :)

    ReplyDelete